Loading

Yıldız Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Gökyüzü

Yüzlerini göğe döndüklerinde yıldızları gören insanlar tarihin başlangıcından bu yana köklerini göklerde aradı. Yıldızlarla yönünü buldu, geleceğini onlarla tahmin etti. Yeri geldi ekinlerini yıldızların hareketine göre ekti.

DNA’mızdaki nitrojen, dişlerimizdeki kalsiyum, kanımızdaki demir, elmalı turtamızdaki karbon...

Bu kocaman dünyayı kadrajına sığdırmak isteyenler için klavuz niteliğinde bir yazı hazırladık

Göz alıcı yıldız fotoğraflarını nasıl çekeriz?

Yıldız fotoğrafı çekmeden önce gereken ekipmanlar göz atacak olursak şu şekilde listeleyebiliriz;

Sağlam bir tripod kesinlikle olmazsa olmazlardan biridir. Çünkü makinenizin ufacık bir titremesi fotoğrafınızı mahvetmeye yetecektir. Hiç birimiz flu bir görüntü elde etmek istemeyiz. Bu yüzden sağlam bir tripod ilk malzemelerimizden biridir. Lensimiz ise geniş açıya sahip bir lens (18-55’ de başlangıç için yeterli sayılabilir) işimizi görecektir. Makinenizi sarsmadan deklanşöre basmak için ise bir kumanda faydalı olacaktır. Eğer yoksa veya bulamıyosanız makinenizin zamanlayıcı modunu kullanmanız gerekmektedir.

Fotoğrafı çekeceğiniz ortam ise şu şu koşullara sahip olmalıdır.

Ortam kesinlikle zifiri karanlık olmalı, gözünüzün önünü göremediğiniz, elinizi suratınıza getirdiğinizde göremediğiniz kadar  karanlık olmalı ve mümkün olduğunca şehirden uzakta olmalısınız. Uzakta göreceğiniz tek bir araba farı tek sokak lambasının bile olmayacağı kadar kadar uzağa gitmelisiniz.

Yıldız fotoğrafı çekmek için doğru zamanı beklemelisiniz, doğru zaman ise dolunaydan 15 gün sonra yani ayın tamamen gökyüzünden kaybolduğu ve gökyüzünün açık olduğu bir zamandır. Ayın gökyüzünden ne zaman kaybolduğunu ay takvimine bakarak bulabilirsiniz. Ay Takvimine bu adresten bakabilirsiniz. Yıldız fotoğraflarken havanın sıcak olmadığı zamanları tercih etmenizde fayda var. Zira makinenizin sensörü oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu içini, havanın sıcak olması makinenizin ısınmasına ve sensörünüzün zarar görmesine neden olabilir.

 

2020 Ay Takvimi

Geldiğiniz yerde tripod'unuzu sabitleyebileceğiniz bi yer seçip tripodunuzu sabitleyin. Eğer rüzgarlı bir yerde iseniz tripod’unuzu en ufak bi sarsıntının bile olmayacağı şekilde sıkıca sabitleyin ve makinenizi manuel moda getirerek başlayalım. Diyafram değerimizi mümkün olduğunca açmalıyız yani düşürmeliyiz (F/2.8, F/3.5 ve F/4 yeterli olacaktır ) . Yıldızların parlaklığına göre diyafram açıklığınızda ufak değişiklikler yapabilirsiniz. İso değerimiz ise giriş seviyesindeki bir DSLR maineler için normal çekimlerde temiz fotoğraf çekmek için kullanılan ortalama değer olan 800-1600’ün bi kademe üzerinde olmalıdır. Tabi yine de test ederek bu değeri doğrulamanızda fayda var. Çekim sırasında NR(noise reduction)  yani  kumlanma azaltma fonksiyonunun açık (on) olması  temiz fotoğraf elde etmeniz için fayda sağlayacaktır.

Ayarların en önemli olanlarından biri ise netlemedir. Öncelikle otomatik netleme ayarını unutalım ve lensimizi manuel netleme ayarına getirelim. Makinemizin live view özelliğini açıp (+) tuşuna basarak parlak olan bir yıldızı bulup ona olabildiğince optik zoom ile yakınlaşalım ve netliği ayarlayalım. Sonsuzluk halkasına sahip bir lensiniz var ise işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak yine de live view modundan elde edeceğiniz görüntüye bakarak netleme yapmayı tercih ediniz.

Pozlama süresi  ise 10 – 15 ve 20 saniyelik aralıklar yeterli zaman aralıklarıdır. Daha uzun süreler ayarlar iseniz dünya döndüğü için fotoğrafta çizikler görünecektir. Ancak bu çizikler yıldızların dönüş hareketi olduğu için farklı ve hoş görüntüler elde etmeniz mümkün.

Tabi unutmadan fotoğraflarınızı  RAW formatında çekmeniz çok önemli. Gündüz aynı ayarlara sahip bir jpeg fotoğrafı 7-8-9 mb  gibi boyutlara ulaşacakken gece çekimlerinde bu rakam 1mb gibi boyutlara hatta ve hatta kb değerlerine kadar düşecektir. Fotoğrafınızın bilgisayarda işlenirken daha keskin bir görüntiye ve daha temiz bir siyah fona sahip olması için RAW+JPEG formatında çekmeniz gerekir.

Cem BAŞKAYA
Yönetici / 14 Yazı / 133,4K Okunma

Başkaya, 1992 yılında Ankara'da doğmuştur. 2012 yılından itibaren aktif bir şekilde web tasarımcısı olarak çalışmaktadır. Bu süre içerisinde bir çok web projesinde gerek tasarım yaparak, gerek ise destekleri ile yer almıştır. Dalgıçlık, fotoğrafçılık ve profesyonel bisiklet sürücülüğü hobileri ile ilgilenen ve çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Başkaya, deneyimlerini ve teknik bilgilerini Bilgeyik.com okuyucularına sunmaya başlamıştır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST