Loading

Uzay Araştırmaları Günlük Hayatımıza Hangi Ürünleri Kattı?

Bugün günlük hayatta kullandığımız veya sadece ismini bildiğimiz pek çok şeyin uzay araştırmaları sonucu ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Bunlardan bazılarını paylaşıyoruz.

Ay, AStronot ve Dünya

CEP TELEFONU

Cep telefonu teknolojisi büyük oranda uzay araştırmaları ve Dünya'nın yörüngesine yollanan onlarca uydu sayesinde ortaya çıktı. Televizyonu da bu sıralamaya katabiliriz.

ŞARJLI ELEKTRİK SÜPÜRGESİ

Apollo uzay görevi sırasında yüzeyin üstündeki çekirdek örneklerini kesmek için taşınabilir matkaba ihtiyaç duymuş, Black ve Decker, motorlu araçlar için 1961'de ilk pili icat etmişti. Bu icat geliştirilerek tüm şarjlı eşyaların icadına neden olmuştur.

SU TABANCASI

NASA mühendisi Lonnie G.Johnson, bombardıman programı geliştirdi. Diğer tabancalardan daha verimli ve iyi özellikleri barındırıyordu. 1989'da tanıtıldığından beri, hala dünyanın en çok satan oyuncaklarından biri olmuştur.

 

ŞEFFAF DİŞ TELİ

Bu diş tellerinin ana maddesi ilk olarak NASA tarafından icat edilmiştir. Isı yayan füzeleri izlemek için kullanılan teknoloji; şeffaf tellerin icadına ışık tuttu. Teller, gerçekten füze bileşenlerinden oluşmuyor. Buluş, aslında füze çalışması için oluşturulan ve çelikten daha güçlü olan polycrystaline alümina (TPA)'dan yapılmıştır. Şeffaf tel aynı zamanda diş kırılmalarını önlemekte ve ışık emici özelliğe de sahiptir.

MAYO

Speedo tarafından geliştirilen ve yüzücülere haksız avantaj sağladığı için yasaklanan özel mayolar, Uzay araçlarında sürtünmeyi önlediği teknoloji ile aynı prensiplere sahip.

MRI

İç organlarımızı görmeye yarayan MRI teknolojisi, uzay araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır.Teknoloji, doğrudan NASA tarafından bulunmadıysa da NASA'yla orta iş yapan bir şirket tarafından ortaya çıkarılmıştı.

GPS

Uzay araştırmaları sonu geliştirilen bir başka yan sanayi ürünü de GPS'dir. Gps sayesinde acil müdahale gerektiren kurumların müdahale süresi azalmış durumda.

BEBEK MAMASI

Uzaya astronot yollarken uzay aracında yiyeceklerin mümkün olduğunca az yer kaplaması önemliydi. Bu yüzden yiyecekler formülize edilip toz halinde saklanıyordu. Bu da günümüzde kullanılan bebek mamalarına öncülük eden bir teknoloji. 

UYDU

ABD'nin uzaya yolladığı bir uydu 24 saat boyunca ülkedeki ormanların sıcaklığını tarıyor ve herhangi bir ormanda ani bir sıcaklık artışı tespit ettiğinde yangının söndürülmesi için en yakın itfaiyeye haber veriyor.Bu teknoloji sayesinde birçok yangın büyümeden kontrol altına alınmış.

HASTABAŞI MONİTÖRÜ

Bu alet ilk olarak uzaya yollanan astronotların sağlık durumunu takip edebilmek için tasarlanmış. Daha önce de var olan bu teknoloji çok ilkelmiş.

ÇİZİLMEYEN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ

Epeyce popüler olan çizilmeyen güneş gözlükleri de astronotlar için üretilen teknolojinin birer ürünüdür.

SPOR ÜRÜNLERİ

Spor ürünler üreten firmalar, astronot giysilerindeki gelişmeleri kendi ürünlerine uyarlayarak daha hafif ve hava alabilen ayakkabılar üretiyor. Bununla birlikte özelikle soğuk yerlerde yaşayan veya kış sporları yapanların giydiği termal botlar uzay araştırmaları yapılırken astronotlar için dizayn edilmiş.

BİNA İZOLASYONU 

Evlerin izolasyonunda kullanılan yansıtıcı maddeler, ilk olarak uzay araçlarını radyasyondan korumak için geliştirildi. 

ÜST KANAT TEKNOLOJİSİ

Yolcu uçaklarında sık kullanılan üst kanat teknolojisi de Uzay araştırmalarının bir ürünüdür. Bu teknolojiyle, uçaklar daha az yakıtla daha çok mesafe katedebilmekte. Bu da uçağın çevresel ve ekonomik zararını önemli ölçüde azaltmakta.

ARAÇ KOLTUKLARI

Araba, otobüs ve trenlerde kullanılan ergonomik koltuk dizaynı da ilk olarak NASA tarafından uzay mekiklerine kullanılmak için tasarlanmıştı. Oturan bir insan vücudunun yer çekimiyle olan ilişkisini inceleyen NASA, insanın en çok rahat edebileceği, kemiklere en az yüklenen oturma şeklini bulan koltuklar tasarladı.

PROTEZLER

Uzay görevlerinde kullanılmak üzere insansız ve insanlı araçlarında yaptığı robotik gelişmeler engellilerin kullandığı protezlerin daha fonksiyonel olmasına önayak oldu. 

Eda
Redaktör / 19 Yazı / 257,7K Okunma

Gaziantep Üniversitesi

Marmara Üniversitesi


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST