Öncelikle yiyeceklerin üzerinde bulunan ve küf olarak adlandırılan bu noktacıkları yakından tanıyalım. Görmüş olduğunuz bu noktacıklar aslında mantarların sporlarıdır. Mantarlar bu üreme hücreleri ile çoğalırlar. Bu küfler aslında besinlerin içerisine doğru dallanarak üremeye devam ederler ve aslında bu dallanan küfleri de gözlerimizle görmemiz mümkün olmaz.
Peşinen söyleyelim, küflenmiş kısmı kesip attığınızda küfü yok etmiş olmuyorsunuz. 🙄 Eğer bunu yapmışlığınız varsa bol miktarda küf yemişsiniz demektir 😅
Peki bunu yemek ne anlama geliyor?
Küf mantarı yemenin zararlı olmayacağını duymuş olabilirsiniz. Ancak bu iş elbette ki öyle olmuyor. Şuana kadar çoğu küf mantarının zararsız olduğu tespit edilmiştir. Ancak içlerinde zararlı olabilecek küf mantarları da bulunmaktadır. Hatta bu zararlı küf mantarlarından bazıları toksik maddeler içermektedir. Bu maddeler alerjiye sebep olan, nefes darlığını tetikleyen zehirli kimyasallardır.
Bazı küflerde kanserojen madde olan aflatoksin bulunur. Yediğiniz mantarlı yiyecekte bu zararlı maddelerin olmadığına eminseniz yemenizde sakınca olmayacaktır. Ancak buna emin olmak için bir laboratuvar testi yapmanız gerekebilir 🙊 Bu çok zararlı olan küf mantarları genelde mısır ve yer fıstığı gibi besinlerde bulunur.
Peki insanların para verip küflü peynir alması olayına ne demeli?
Ünlü bilim insanlarının bu konuya bakış açıları oldukça net. Süzme peynir, çökelek, krem peynir gibi yumuşak olarak tabir edilen peynirler asla tüketilmemelidir. Fakat yüzeyi daha kalın olan sert peynirlerde, küf derinlere inemeyeceği için küflü olan kısmı kesilerek küfsüz olan kısımları yenebilir. Çedar, Parmesan gibi peynirler bu sert yüzeyli peynirlere örnek verilebilir. Ancak bu peynirler de kesinlikle küfle beraber yenmemelidir!
Küflü kısmı temizleseniz de yine de küflenmiş bir besini yemenizi asla önermiyoruz 🤨