Loading

Haklarıyla Tanışamamış Çocuklar

Bir Çocuğun Haklarını Tanıyamaması Ne Demektir ?

Haklarıyla Tanışamamış Çocuklar

Okuyacağınız makalede, çocuklar özelinde dünyanın farklı bölgelerinde ''yaşamaya çalışan'' çocukların, çeşitli sebeplerden dolayı içinde bulundukları zor koşullara dikkat çekmek istedim. Ekonomik, sosyolojik, siyasi nedenler yüzünden; yaşama hakkı başta olmak üzere birçok haktan mahrum bırakıldıklarını örneklerle derlemeye çalıştım. 

Hindistan'da Cinsiyete Göre Kürtaj

Hindistan'da erkek çocuklar aileler için bir gurur kaynağı iken kız çocukları için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Özellikle ekonomik zorluk çeken ailelerde kızlar ''yük''; çalışan kızlar ise ''borç'' olarak görülmekte. 

Suudi Arabistan ve Fransa'dan akademisyenler araştırmalarında, ülkenin 29 eyaletindeki doğum oranlarını incelemiş ve cinsiyet tercihli kürtajlar nedeniyle 2030 yılına kadar tahminen 6 milyon 800 binden daha az kız çocuğunun doğabileceğini belirtmiş.

Yeni Delhi merkezli ANI Haber Ajansı'nın aktardığına göre ise; Uttar Pradesh Bölgesi'nde, 132 köyde üç ayda 216 doğum meydana gelmiş, hiç kız çocuk doğmamış, dolayısıyla ''cinsiyete göre kürtaj'' yapıldığı şüphesiyle de soruşturma başlatılmış.

Bölgenin sulh hakimi yasadışı uygulamaların devam ettiğini, cenin ölümlerine izin veren ailelerin de yasal yaptırıma maruz bırakılacağını vurgulamış.

Hükümetin 2018'deki raporu; ülke nüfusunda yaklaşık 63 milyon kadının eksik olduğunu ortaya koymuştu. Rapor, bunun sebebini erkek çocuklarının tercih edilmesi olarak geçmişti. 

Son açıklanan verilere göre 15 yaş altı erkek çocuk sayısı kız çocuğu sayısından yaklaşık 20 milyon fazla.

2020 verileri ise, Hindistan'da her gün 47 binden fazla doğumun gerçekleştiğinden bahsediyor.

 

Çocuk Fuhuşu

BM tarafından ''bir çocuğun o kişi veya başka bir kişiyle para karşılığı cinsel eylemlerde bulunma eylemi veya başka bir kişi ile başka bir düşünce için hizmet verme'' olarak tanımlamıştır. Bu eylem evde, genelevlerde, barlarda, masaj salonlarında, aynı zamanda Internet üzerinden de olabilir. 

Araştırmalar, dünya çapında fuhuşa katılan 10 MİLYON kadar çocuğun olabileceğini gösteriyor. Çocuk fuhuşu en yaygın olarak Sri Lanka, Tayland, Brezilya, Güney Amerika, Kanada'da görülmekteymiş. (IBT)

Yine IBTIMES'ın çocuk fuhuş ve satışı konusundaki özel röportajından birer örnekle devam edeceğim. (2014)

SRI LANKA: UNICEF ve ILO'ya göre Sri Lanka'da 40 bin çocuk var ve %6,4'ü hamile kalıyor.

TAYLAND: Mevcut rakamlar, yabancı çocuklar da dahil, 30-40 bin çocuğun sömürüldüğü yönünde. 

BREZILYA: Ulusal Çocuk İşçiliğini Önleme Forumu'na göre seks ticareti, yarım milyon çocuk seks işçisinin bulunduğu Brezilya'da bulunan gençler için korkunç bir gerçek. Gecekondularda yaşayan çocuklar ''kolay ve ucuz vücutlar'' arayan turistleri bulmak için evlerinden kaçıyor. Brezilya'da yoksulluk son derece yüksektir ve bazen ebeveynler tarafından teşvik edilirler.

GÜNEY AMERİKA: Çocuklara Karşı Suçları Araştırma Merkezi'ne (CCRC) göre ABD'deki çocuk fahişlerin sayısı 2 buçuk milyona kadar çıkabiliyor.

KANADA: UNICEF Kanada'dan 2009 yılındaki açıklamasında, insan ticareti mağduru Kanadalıların sayısının 16 bine kadar olduğunu tahmin ettiği fakat faaliyetin gizliliği nedeniyle belirsizliğini koruduğu belirtildi.

Uğur Gallenkuş, 24 Mart tarihinde konuya örnek olabilecek bir çalışmasını yayınlamıştı:

  ''Şalia.15 yaşında bir seks işçisi. Üvey annesinin kötü muamelesi nedeniyle evinden kaçar ve Bangladeş, Dakka'daki teyzesine gitmeye çalışır. ''... Hava kararmaya başlamıştı ve ne yapacağımı bilmiyordum. Otobüsten indiğimde gece yarısı olmuştu. O kadar korkmuştum ki gördüğüm her kadından bana bir gece sığınma hakkı vermesini istedim. Ağlıyordum. Kimse bana inanmadı. O gün birisi bana sadece bir gece için bir barınak verseydi, hayatım cehenneme düşmezdi.'' dedi.''

Açlık Sorunu ve Çocuklar

Çoğumuzun bildiği üzere, Dünya üzerinde birçok ülke açlık sorunu ile mücadele etmekte. Fakat yalnızca adından haberdar olduğumuz bu sorunun gerçek boyutlarını tam anlamıyla bilmek, anlamak imkansız olsa da her fırsatta üzerinde durulması gereken konulardan biri. Çok fazla sayısal veri üzerinde durmayacağım çünkü bu konu güncelliğini korumakta, inanılmaz bir boyutlara çıkabilmekte.

BM, 2030 yılında açlık sorununu ortadan kaldırmayı hedeflese de bu pek mümkün gözükmüyor. BM'nin açlık raporuna göre Afrika ve Güney Amerika'da açlık çekenlerin sayısı günden güne artıyor ve dünyada her 9 kişiden biri açlık çekiyor. Bu, 891 milyon insan demek. Raporun yazarlarından ekonomist C.Holleman: 

''...Batı'nın açlıkla mücadeleye daha çok katkı yapması lazım. Sonuçta iklim değişikliği ve ve bunun ana müsebbibi olan sera etkisinin sorumlusu da sanayileşmiş ülkelerdir.'' diyerek aslında durumu özetliyor.

Yemen, Somali, Güney Sudan, Nijerya bölgeleri...

Açlık sorunun giderek derinleşmesinde ve endişelerin artmasının en önemli iki nedeni; yukarıda bahsettiğimiz gibi ''küresel iklim'' değişikliğine bağlı olarak artan kuraklık ve emperyalist ülkelerin kışkırtmasıyla oluşan bölgesel anlaşmazlıklardan doğan çatışmalardır.

Özellikle Müslüman coğrafyalarında görülen bu durumun, diğer Müslüman ülkelerince çözülmeye çalışılmaması, insanların bir başka ülkeden veya bir başkasından gelme ''ihtimali'' olan yardımları çaresizce beklemesi kadar yürek burkucu.

Örneğin, 2015'te Suudi Arabistan başta olmak üzere yapılan hava saldırısı yüzünden yaşları fark etmeksizin on binlerce insanın ölmesi ve beslenme yardımlarının gecikmesi nedeniyle bir o kadar çocuğun daha ölmüş olması gibi...

Karnı hamile bir kadının karnı gibi şişen, yetersiz beslenmenin ağına düşen binlerce çocuk... Protein-Enerji Malnütrisyonu (PEM) diye tabir edilen protein eksikliği, şişkin karın görüntüsüne neden olur. Açlık ve yoksullukla mücadele eden toplumlarda sıklıkla görülen kwashiorkor tipi PEM, en kısa tabirle karaciğer yağlanmasına ve karın boşluğunda sıvı birikmesine sebebiyet verir.

 

SAVAŞ, ÇOCUKLAR ve SONUÇLARI

UNICEF, geçen yıl son 10 yılda çatışma bölgelerindeki çocuklara yönelik şiddetin 3 kat arttığını açıklamıştı.

Etkileri bununla da kalmıyor tabii ki... Savaşın ortasındaki çocuklar silah olarak kullanılıyor. Irak, Suriye, G.Sudan, Myanmar, Nijerya, Yemen uluslararası hukuka aykırı olarak çocukların çatışmaya sürüklediği başlıca ülkeler.

Tecavüze, zorla evliliğe, köleliğe, kıtlığa, eğitimsizliğe (...) mahkum edildiler. Kaçırıldılar, kurtarılanlar ise istismara uğradı. Özellikle 2017 yılı için ''çocukların felaket yılı'' gibi tanımlamalar yapıldı.


(Filistin'de çocuk olmak konulu bir karikatür)

İngiliz Guardin Gazetesi haberine göre 2017'de;

-Boko Haram örgütü 135 çocuğu intihar bombacı olmaya zorladı,

-Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 850 bin çocuk çatışma nedeniyle evlerini terk etti. Hastaneler, okullar hedef oldu.

-Somali'de 1800 çocuk çatışmaya sokuldu.

-Yemen'de yine çatışma sebebiyle yaklaşık 6 bin çocuk öldü. 2 milyonu ise beslenme zorluğu yaşadı.

-Myanmar'da Arakanlı yaklaşık 325 bin çocuk Bangladeş'e kaçtı.

 
(Uğur Gallenkuş'un Stefanie Glinski'nin fotoğrafını çalışması /700 çocuk askerin normal hayatına dönemsine yardımcı olmayı amaçlayan entegrasyon, Güney Sudan, 2018)

 

 
(Filistinli çocuklar 2014'teki son savaşta yıkılan evlerinin molozları arasında oynuyor / Al-Shejaeiya, Gazze, 2014)

Gençler Para için Testislerini Satıyor!

Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerde yaşayan gençler ekonomik çöküşün yol açtığı yoksulluk ve işsizlik yüzünden gençler cinsel organlarını satarak para kazanma alanlarına kadar sürükledi. İnanılmaz!

Sosyal medyada bu olayın yaygınlaştığına dair haberler yer alıyor. Bu sayı bahsedildiği gibi çok fazla olmasa bile doktorlar, kliniklerin kapısını çalanların olduğunu söylüyor.

Göç ve Mülteci Sorunu

Nedeni ne olursa olsun fiziksel, sosyal ve kültürel olarak bireyleri ve beraberinde toplumu etkisi altına alan göçün çocuklara etkisi yadsınamaz düzeydedir. Göç süreci içinde çocukların yer alması, barınma, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel olanaklardan yararlanamaması anlamındadır. Çocuklar göçten en çok etkilenen gruptur ve göç yaşayanlar daha fazla davranış ve duygusal sorunlar görülür. Depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, düşük benlik kaygısı, yaşam doyumunda azalma, hiperaktivite gibi etkiler yer alır.

Eğitim Hakkı ve Çocuklar

Okula gitmeyen çocuk sayısı 2000 yılından beri düşüş gösterse de, çatışma bölgeleri çocukları bu düşüşün dışında kalıyor.

BMMYK ''Mültecilerin Eğitim Krizi'' başlıklı yayınladığı raporda, dünya genelindeki 7 milyon 100 bin çocuk mültecinin ancak 3 milyon 700 bininin eğitim alabildiğini vurguladı. 

İlkokul sonrasına devam edebilen çocukların oranı %84 iken, mülteci çocuklarda %24'te kalıyor. Üniversite içinse, genelde %37 iken, çocuk mültecilerde %3. (Ağustos,2019)

Türkiye'de sayısı gittikçe artan Suriye, Irak, İran, Afganistan, Somali ve Ortadoğu'nun diğer ülkelerinden gelen mülteciler var. 

-Türkiye'de okul çağında yaklaşık 850 bin göçmen çocuk var. 

Bunların yalnız yarısı okula kayıtlı. 

-Suriye dışındaki ülkelerden gelen okul çağındaki çocuk sayısı ise 42 bin civarında.(2017)

 

KIZ ÇOCUKLARIN EĞİTİM DURUMU

BM ve UNICEF verilerine göre;

-Dünyada 131 milyon kız çocuk okula gidememekte.

-Düşük veya orta düzey gelire sahip ülkelerde her 10 genç kadının 9'u öncelikle cinsiyet ayrımcılığı, yoksulluk vs dezavantajlara göğüs germek zorunda.

-İş-eğitim fırsatlarından yararlanma oranları erkeklere göre 3 kat daha az.

-Çalışmayan, okumayan gençlerin yüzde 76'sı kadınlardan oluşmakta.

Şimdi yine Uğur Gallenkuş çalışmalarını konuya örnek tutalım:

''Eğitimlerinden mahrum kalan çocuklar serisi'' diyebiliriz.

En az diğer konular kadar fazla önem taşıyan çocuk işçiler konusunu fotoğraf üzerinden göstermek istedim. ''Bangladeş'teki bir tuğla fabrikasındaki çocuklar. Taşıdıkları her bin tuğla için 0.9 USD gibi bir gelir elde ediyorlar. 5-15 yaşlarındaki tüm çocukların %17,5'i ekonomik faaliyet içinde yer alıyor...''

''Mayıs 2013'te, Sao Poulo'da silahlı bir çete tarafından kaçırılıp 9mm otomatik tabancanın nasıl kullanıldığını öğrenen bir çocuk. Sdece 11 yaşında.''

Bunlar; aynı dünyada, aynı hayatların yaşan(a)madığını anlatmaya çalışan görseller silsilesi. 'Yaşamın' ve 'şartların', belki de 'şansın'; bu insanlar için çok ayrı yönlerde ilerlediğini gözler önüne seren çalışmalar...

Bakmayı, görmeyi, farkına varmayı bildiğimiz sürece çok anlamlı...

Kaynakça:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42499281
https://www.egitimpedia.com/catisma-bolgelerindeki-cocu
https://www.journalagent.com/behcetuz/pdfs/BUCHD_7_1_8_14.pdf
http://www.olaganustukanitlar.com/aclik-ceken-cocuklarin-neden-karni-siser/
http://utancgunlugu.com/multeciler/6452-multeci-cocuklarin-yarisi-okula

Eda
Redaktör / 19 Yazı / 257,7K Okunma

Gaziantep Üniversitesi

Marmara Üniversitesi


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST